Pigment wordt ook wel gezien als de nieuwe rimpel, steeds meer mensen ervaren dit als huidveroudering. Pigment is een kleurstof die ook wel melanine wordt genoemd. Het geeft kleur aan je haren, de iris van je oog en je huid. Pigment beschermt je huid tegen de UV- straling die in zonlicht zit. Als je lang in de zon zit, maakt de huid onder andere meer pigment aan, zodat je beter beschermd bent. Bij hyperpigmentatie is er sprake van een ophoping van dit huidpigment.
Pigmentvlekken komen voor in allerlei vormen en maten en veel mensen hebben er last van. Sommigen hebben slechts een enkel vlekje, anderen hebben meerdere, grotere plekken.

Hoe ontstaat pigment?

  • Blootstelling aan de zon is de hoofdoorzaak van hyperpigmentatie, aangezien zonlicht  in de eerste plaats de aanmaak van melanine bevordert. Melanine werkt als een huideigen zonbeschermer door de huid te beschermen tegen schadelijke UV- straling. Deze straling zorgt ervoor dat je bruin wordt in de zon. Maar overmatige blootstelling aan de zon kan het proces verstoren, wat leidt tot hyperpigmentatie. Wanneer pigmentvlekken zich ontwikkelen, kan blootstelling aan de zon de ontwikkeling ervan verergeren. Sproeten, ouderdomsvlekken, melasma of post-inflammatoire pigmentatie worden nog donkerder van kleur.
  • Hormonale invloeden kunnen ook een oorzaak zijn van een specifieke vorm van hyperpigmentatie bekend als ‘zwangerschapsmasker’ of ‘melasma’. Het komt met name voor bij vrouwen, aangezien wordt aangenomen dat het opkomt, wanneer de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron de overproductie van melanine stimuleren op het moment dat de huid wordt blootgesteld aan de zon. Ook het slikken van de pil kan een zwangerschapsmasker veroorzaken. Vanwege het feit dat het vaak zwangere vrouwen zijn die last hebben van melasma, spreken we van ‘zwangerschapsmasker’.
  • Medicatie en cosmeticaproducten. Bij gebruik van retinol producten dient u de huid extra goed te beschermen!
  • Hyperpigmentatie als gevolg van ziekten, zoals auto-immuunziekte en maag/darm ziektes, metabolische afwijking en vitaminetekorten. Hyperpigmentatie is ook een bijwerking van bepaalde hormonale behandelingen, chemotherapie, antibiotica en andere medicijnen.

Verschillende soorten pigmentvlekken

  • Postinflammatoire hyperpigmentatie: pigmentvlekken kunnen ook ontstaan door wondjes, acne, eczeem of een allergische reactie. Ook verkeerde huidverzorgingsproducten of een combinatie van zon en parfum kunnen leiden tot pigmentvlekken.
  • Ouderdomsvlekken: deze vlekken ontstaan door een overmatige blootstelling aan de zon en komen vooral voor op plaatsen die het meest worden blootgesteld aan zonlicht, zoals: het gelaat, decolleté, de handen en de benen.
  • Zwangerschapsmasker/melasma: deze pigmentvlekken hebben een hormonale oorzaak en ontstaan vaak geleidelijk door een combinatie van zonlicht en hormoonwisseling tijdens de zwangerschap of door pilgebruik. Deze vlekkerige, bruine verkleuring ontstaat meestal in het gezicht en met name het voorhoofd, bovenlip of jukbeenderen. Dit soort pigment behandelen wij met speciale producten van ZO Skin Health.
  • Sproeten: sproetjes zijn gepigmenteerde, kleine vlekjes. Ze kunnen variëren van licht bruin tot donker bruin en ontstaan op de aan zonlicht blootgestelde huid, met name in het gezicht, op de bovenkant van de armen en op het bovenlichaam.

Wat kunt u zelf doen om pigment tegen te gaan of aan te pakken?

  • Minimaal SPF 30 zonproduct smeren, 365 dagen per jaar! Vergeet met name op zonnige dagen dit niet na 2 uur te herhalen. Indien u make up draagt, hebben we ook poeders met spf erin.
  • Producten gebruiken die aanmaak van melanine remmen.
  • Pure vitamine C zorgt voor een snelle exfoliatie van pigmentatie op het huidoppervlak voor een egale huidtoon en een heldere huidskleur. Geavanceerd vitamine C gaat een stap verder onder het huidoppervlak en voorkomt nieuwe vorming van het pigment melanine
  • Retinol Skin Brightener 1 % van ZO Skin Health gaat de strijd aan met bestaande pigmentatie en verheldert de huidtoon snel. Vraag ons om advies voordat u dit product koopt en gebruikt!
  • Zonnenbank vermijden.
  • Kijk uit met geparfumeerde producten in de hals, dit kan irritatie opleveren en pigment veroorzaken.
  • Kijk uit bij bepaalde medicatie en anti-conceptie.

Wat kunt u aan uw pigment laten doen?

Pigmentvlekken kunnen door middel van een laserbehandeling of een medische peeling behandeld worden door onze huidtherapeute. Met een medische peeling kan oppervlakkige pigmentatie makkelijk behandeld worden. Wij hebben verschillende medische peelings die geschikt zijn voor ieder huidtype. Ook met een getinte/donkere huid kunt u een medische peeling ondergaan. De huidtherapeut zal een persoonlijk behandelplan opstellen. Wanneer het pigment dieper gelegen ligt in de huid raden wij aan om dit te behandelen met lasertherapie. Met lasertherapie kunnen pigmentvlekken, zonschade, melasma en ouderdomsvlekken behandeld worden. Ook bij een laserbehandeling tegen pigment zal de huidtherapeut een persoonlijk behandelplan opstellen.